Arie Klop stopte en gooide het roer om

Arie Klop (49) rookte drie pakjes zware shag per week, stopte, kwam kilo’s aan, gooide het roer om, begon met sporten en mag zichzelf nu triatleet noemen. Na een oproep op intranet vertelt hij hier zijn verhaal.

“Ik werk sinds 1998 bij het Hagaziekenhuis, eerst bij de voedingsadministratie, daarna bij de inkoop en intussen alweer dik 10 jaar bij ICMT. Ik bouw en beheer koppelingen tussen systemen en web–applicaties.

Zware roker

In 2009 was ik een zware roker, drie pakjes zware shag per week, al zo’n 25 jaar lang. De rest van mijn levensstijl was ook niet gericht op de lange duur.
Ik was net klaar met mijn deeltijd –HBO informatica opleiding, waarvan twee docenten in die drie jaar overleden waren. Een van hen was ook een zware roker, hij stierf aan hartproblemen (hij werkte avonden bij de Haagse Hoge School om zijn pensioen aan te vullen…)

Te veel aulabezoeken

Een vriendin van mijn vrouw, ook een flinke roker, zagen we in één jaar wegkwijnen aan de gevolgen van longkanker.
Na een paar jaar met meer aulabezoeken dan mij lief waren, besloot ik dat het tijd was om te stoppen met roken. Ik werd 40 en wilde mezelf de beste kaarten geven om in elk geval mijn pensioen te halen.

Het was niet makkelijk kan ik je vertellen! Na het lezen van een twee boeken over stoppen met roken en wat geplande pogingen besloot ik op 1 april 2011 resoluut te stoppen, ik gooide al mijn resterende rookwaren in de kliko en ging nicotine kauwgum halen. Mijn vrouw volgde een paar dagen later mijn voorbeeld.

Ik heb nog 9 maanden met nicotine kauwgum en zuigtabletten doorgebracht totdat ik klaar was om ook daar van af te kicken.

Van 99 kilo naar triatlon

In datzelfde jaar tikte de weegschaal 99 kilo aan (ik ben 173 cm lang!), dus daar moest ook maar eens wat aan gebeuren. Ik ging samen met mijn vrouw naar de sportschool en na een paar maanden op de loopband ging ook het buiten lopen kriebelen.

In de zomer van 2014 heb ik mee gedaan met mijn eerste cross –triatlon, nadat ik zag dat je daar een cursus voor kunt volgen. Het jaar daarop volgde de marathon Rotterdam en vorig jaar heb ik mijn eerste volledige triatlon volbracht. 14 heerlijke uren zwemmen, fietsen en hardlopen! Ik wil nu meer gaan trailrunnen, wil graag zo’n Viking race doen. Voorlopig ben ik nog niet klaar met plannen maken en uitvoeren.

Naar het roken taal ik eigenlijk niet meer. Maar dat heeft wel even geduurd. Sommige jaren met oud en nieuw neem ik een sigaar om de ‘magie’ eraf te halen. Als die bijna halverwege is, weet ik weer dat het helemaal niet lekker is, maak ik hem uit en denk ik er verder niet meer aan.

Nachtmerrie: ik rook weer

Soms word ik nog met angstzweet wakker nadat ik gedroomd heb dat ik weer ben gaan roken en me afvraag hoe ik nu in vredesnaam weer moet stoppen. Dan bedenk ik mij dat ik gelukkig nog steeds gestopt ben.

Wat heeft stoppen met roken me gebracht?

  • Veel meer energie en levenslust
  • Veel nieuwe ervaringen
  • Een niet te onderschatten hoeveelheid zelfvertrouwen (ook door de sport)
  • Rust, ik hoef niet meer per sé elke 60 minuten aan zo’n brandende hoop gras te zuigen.

Wat waren mijn succesfactoren?

  • Resoluut in 1x stoppen en alles wegmikken
  • De nicotine kauwgum
  • Het besef dat een hunkering tijdelijk is. Wacht 5 minuten en het is weg.
  • Ervan doordrongen zijn dat je hier waarschijnlijk vroeg aan dood gaat, met voorbeelden.

Sure, iedereen kent die oude man/vrouw die 70 werd met roken, maar ken je ook die mensen die de 55 niet haalden?