Eerste rookvrij ervaringen zijn positief

Na een maand HagaRookvrij kunnen we vaststellen dat er al flink minder gerookt wordt rondom het gebouw. We krijgen hierover positieve reacties van patiënten en medewerkers. Als rokers per ongeluk toch een sigaret roken, doven ze die als ze worden aangesproken.

We krijgen helaas ook klachten van omwonenden. Van rokende mensen buiten de rookvrije zone. Vaak in de buurt van hun huis, met als resultaat uitgedoofde sigarettenpeuken op de grond. We zetten nu extra schoonmakers in om dit rookafval op te ruimen.

Het zou fijn zijn als rokende collega’s zich daarvan bewust zouden zijn. Bijvoorbeeld door al wandelend een sigaret te roken en de opgerookte sigaret te doven en in een prullenbak te doen. Om het je gemakkelijker te maken, hebben we een groot aantal zakasbakjes ingekocht. Deze kun je meenemen als je een ‘ommetje‘ gaat maken buiten de rookvrije zone rond het ziekenhuis. De zakasbakjes zijn vanaf 15 februari 2021 verkrijgbaar bij de Servicedesk op vertoon van je personeelspas.

Aanspreek filmpjes

Wat doe je als je een collega of patiënt/bezoeker ziet roken bij het ziekenhuis? Aanspreken. Maar dat is natuurlijk best lastig. We hebben enkele voorbeeldfilmpjes gemaakt ter inspiratie, waarop je kunt zien hoe collega’s in gesprek gaan met rokers:

Niet roken in uniform

Het gebeurt een enkele keer dat we collega’s in het wit een sigaret zien roken. In dag- of nachtdienst en in de weekenden. Voor patiënten en collega’s is dat vaak goed te ruiken. En niet roken in de kleine pauze is logisch, want iedereen moet dan in principe beschikbaar zijn. Vriendelijk verzoeken we je niet te roken in uniform. En uiteraard mag je collega’s hierop aanspreken.

Sinefuma

Als HagaZiekenhuis ondersteunen we collega’s die willen stoppen met roken. Hiervoor werken we samen met SineFuma. Op effectieve wijze ondersteunt Sinefuma mensen naar een rookvrij leven. Lees meer op de site van Sinefuma. Het kost geen euro, wel een inspanning.

E-learning stoppen met roken

Voor de medisch specialisten heeft longarts Winifred Broekman een e-learning ontwikkeld: Vraag-Vertel-Verwijs Methode (Stoppen met roken). Deze training leert specialisten in gesprek te gaan met rokende patiënten over hun rookgedrag.

Tot slot

Het HagaZiekenhuis is een rookvrij ziekenhuis. Binnen en buiten. Laten we met elkaar dat waarmaken.