Karin Luijckx stopte na 40 jaar roken

Het was begin oktober een piepklein oproepje op intranet, onder een artikel over een stoppen-met-rokencursus: Karin Luijckx, secretaresse Zorg op de poli Heelkunde, zocht een collega die, net als zij, meedeed aan Stoptober. Om elkaar een beetje te steunen. Helaas reageerde er niemand. Heeft Karin het op eigen kracht gered?

Karin Luijckx
Karin Luijckx

Haar wijze oma zei het al: “Begin er niet aan, want je komt er nooit meer van af”. Maar Karin Luijckx dacht er het hare van en begon op 20-jarige leeftijd alsnog aan de sigaret. “En dat terwijl ik rokende ouders had en een enorme hekel had aan die gewoonte. Maar ja, ik werd ouder en vond het ook wel interessant staan”, vertelt ze lachend. “En het was een tijd waarin werkelijk ie-der-een rookte. Ik was van mijn vrienden de enige die níet rookte.”

Iedereen rookte

Zo bouwde die ene sigaret zich langzaam op tot een verslaving van 12 tot 15 sigaretten per dag. “Ik werkte in Bronovo als afdelingssecretaresse op de long-/hartafdeling. Daar rookte iedereen, ook de longarts. Net zoals patiënten, dat kon toen nog allemaal”, verzucht Karin. “Ik zat daar gewoon aan de balie te roken. Ook 12, 13 jaar geleden nog, toen ik inmiddels in het Rode Kruisziekenhuis werkte, zaten we gewoon in de keuken te roken.”
Maar die tijd is definitief voorbij. Karin: “Dat helpt wel mee hoor, dat je tegenwoordig overal verbannen wordt. Het is niet meer leuk om te roken, je voelt je zó’n outcast! Dan moet je in je pauze effe snel naar buiten, kilometers lopen voor een sigaret. Eigenlijk ben je alleen maar aan het stressen.”

Nog steeds gestopt!

Dus stopte Karin begin oktober na 40 jaar gerookt te hebben. Hoe ging dat? “Tot nu toe goed! Ik ben nog steeds gestopt! Wel met pleisters, die zijn mijn redding. Daardoor mis ik het roken niet. Terwijl ik nooit geloofde dat pleisters zouden helpen. Nou, ik kan het iedereen aanraden! In het verleden heb ik Champix geprobeerd, die stoppen-met-rokenpil. Maar daar kwam ik binnen 3 maanden 11 kilo van aan. En nu ben ik net geen kilo aangekomen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook aan de lijn doe, dat moet gewoon gecombineerd worden.”

BEVRIJD

En hoe voelt ze zich? Enthousiast: “Ik voel me prima, ik voel me echt BEVRIJD. Ik ben actief bezig in huis, want je houdt echt zeeën van tijd over als je niet meer rookt. En die kan ik goed gebruiken, want ik heb net mijn derde kleindochter gekregen. Ik zou tegen elke verstokte roker willen zeggen: gebruik die pleisters, die zijn echt fantastic. Enne: als ík het kan, kan jij het ook!”