Peter Jongman: “Ik voelde me zo’n zielig persoon”

Daar stond hij weer, in de meivakantie van 2019, in zijn ochtendjas in de tuin te roken. En na 42 jaar was hij er klaar mee. Hij downloadde een stoppen-met-roken-app en hield er gewoon mee op. Anderhalf jaar later is Peter Jongman, hoofd Patiënten- & Goederenlogistiek, nog steeds rookvrij.

Op zijn vijftiende was hij al begonnen met roken. En, eerlijk is eerlijk: hij ging steeds meer hoesten. Zijn jongste zoon had al vaker gezegd dat hij moest stoppen: “Straks ga je dood, pap!” Maar wat de doorslag gaf, was dat hij steeds verdrietiger werd van zichzelf.

“Bij weer of geen weer stond ik onder een afdakje in de tuin te roken”, vertelt Peter openhartig. “Ik was in staat om ook ’s nachts even naar buiten te gaan als ik niet kon slapen. Maar op een gegeven moment ging ik me zó’n zielig persoon voelen … zelfs als het sneeuwde, stond ik daar. Vorig jaar mei was ik er gewoon klaar mee. Ik heb mijn sigaretten en aansteker weggegooid en ben in één keer gestopt.”

Sendra-laarzen

Het kostte hem op dat moment geen moeite meer en hulpmiddelen waren dan ook niet nodig. Wel gebruikte hij een app op zijn telefoon, waarop hij bijhield hoeveel geld hij bespaarde door niet meer te roken. “Ik heb mezelf elke keer een cadeautje gegeven. Na de eerste 1000 sigaretten heb ik een paar Sendra-laarzen gekocht. En bij de volgende 1000 een nieuwe espressomachine. Dat beloningssysteem was voor mij een hele goede. Het is leuk om te zien hoe snel zo’n bedrag dan oploopt. Ik merk het gestopt zijn ook echt in mijn portemonnee”, aldus Peter.

Hoesten kwijtgeraakt

En voor wat betreft zijn gezondheid? “Eerst werd het hoesten erger. Ik hoestte veel slijm op en dat bleef maar aanhouden. Maar na ongeveer een half jaar ben ik dat hoesten gelukkig wel kwijtgeraakt. De buurvrouw vroeg op een gegeven moment zelfs of ik gestopt was met roken, omdat ze me niet meer hoorde hoesten, haha. Maar ik ben wel 7 kilo aangekomen, daar heb ik echt last van. Daarom ben ik fanatiek gaan sporten, tot corona binnen kwam zeilen helaas.”

Geen heilige Job

Wat vindt hij ervan dat het Haga rookvrij wordt? “Dat juich ik toe. Roken voor de hoofdingang vind ik echt een no-go. Het ziet er niet uit, het past niet bij een ziekenhuis. Maar ik wil niet de heilige Job uithangen; een rookvrij Haga gaat niet helpen om medewerkers te laten stoppen die er niet achter staan. Het kan een stimulans zijn, maar als de wil er niet is, gaat het nooit lukken.”