HagaRookvrij

Sinds 1 januari 2021 zijn het HagaZiekenhuis, het JKZ en de directe omgeving rookvrij. Binnen en buiten mag nergens meer gerookt worden. Logisch natuurlijk, want roken en gezondheid staan op zeer gespannen voet met elkaar. We sluiten ons aan bij het grote aantal ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen, scholen, sportverenigingen, openbare gebouwen en horeca die allemaal rookvrij zijn.

Lees ook:
Eerste ervaringen HagaRookvrij zijn positief

Veel van onze patiënten en bezoekers geven aan dat ze last hebben van rokende mensen bij de hoofdingang. Ook is het niet prettig als je zorg krijgt van een arts of verpleegkundige bij wie je ruikt dat hij of zij heeft gerookt. Roken in en bij een ziekenhuis past niet. En bijna iedereen is het daarmee eens, niet-rokers en rokers.

Niet eenvoudig

Toch zal het niet voor iedereen even makkelijk zijn om zich aan de nieuwe regels te houden. Als je weet dat 1 op de 5 Nederlanders rookt (waarvan driekwart dagelijks) dan roken ongeveer 750 collega’s. Sommigen doen dat alleen thuis, maar een groot deel heeft tijdens de dienst behoefte aan een sigaret. Hoe moet dat nu er geen rookgelegenheden meer zijn? En wat moet je als leidinggevende doen als je medewerkers willen roken. Of als je zelf die behoefte hebt?

Voor niet-rokers is het prettig te merken dat we als ziekenhuis ons gezondheidsbeleid ook op dit gebied gaan uitdragen. Rondom het ziekenhuis staan bordjes dat we rookvrij zijn. Ook is het te lezen op onze schermen van de narrowcasting. Daarnaast hebben we filmpjes gemaakt, waarin je kunt zien hoe je iemand kunt aanspreken die rookt binnen de zones waarin dat niet mag.

Wat betekent rookvrij ziekenhuis?

Kern van een rookvrij ziekenhuis is heel simpel: je mag in en rondom het ziekenhuis niet roken. Buiten komt (als alle werkzaamheden rondom het ziekenhuis zijn afgerond) een blauwe lijn waar het rookvrije gebied begint. Overal staan nu bordjes en tegels met de tekst: Rookvrij. Op weg naar een rookvrije generatie.

Wil je roken? Dat kan alleen buiten de lijnen. Maar niet in uniform! En niet tijdens werktijd. Dat betekent in de praktijk dat je alleen nog kunt roken in je eigen pauze. Dat zijn 30 minuten eigen tijd waarin je ook de mogelijkheid hebt je uniform uit en na het roken weer aan te trekken.

Help. Ik kan niet zonder nicotine

Veel rokende collega’s hebben al aangegeven het goed te vinden dat het Haga rookvrij wordt. Zij begrijpen dat het voor een ziekenhuis belangrijk is het goede voorbeeld te geven. We realiseren ons ook goed dat het voor een deel van de rokende collega’s moeilijk zal worden.

Voor wie dat wil zijn er cursussen en andere stopmiddelen. Je kunt ook samen met collega’s van je team of afdeling ondersteuning krijgen. Samen gaat iets moeilijks vaak veel makkelijker. Als je denkt specifieke hulp nodig te hebben, kun je dit aangeven bij het team HagaRookvrij. Die kun je bereiken via rookvrij@hagaziekenhuis.nl.

Waar vind ik meer informatie?

Hier op HagaBeweegt.nl/rookvrij vind je meer en meer achtergrondinformatie, antwoorden op veelgestelde vragen, verhalen van collega’s die gestopt zijn met roken, voorbeelden van posters en bordjes en ondersteuning voor als je wilt stoppen.

En mocht je in de tussentijd vragen hebben, mail dan rookvrij@hagaziekenhuis.nl

Team HagaRookvrij